Jdi na obsah Jdi na menu
 


Michal Tučný

Michal Tučný,*11.1.1947 - 10.3.1995 - zpěvák

 

Michal Tučný byl český zpěvák, jedna z legend české country music (často byl označován za jejího krále). Byl vyučený prodavačem (sám se o tom v několika písních zmiňuje). Maturitní zkoušky složil v roce 1965 na obchodní škole. V dětství hrával na klavír. Příčinou smrti údajně byla rakovina tlustého střeva, ale také se uvádí selhání funkce slinivky.

Skupiny, v nichž Tučný vystupoval
- Rangers
- Rivals
- Greenhorns
- Fešáci
- Tučňáci
(před svou smrtí krátce hostoval a vystupoval s českobudějovickou skupinou Weekend)

Diskografie
Greenhorns
- Písně amerického Západu (1970)
- Greenhorns '71 (1971)
- Zelenáči - Greenhorns '72 (1972)
- Hromskej den Zelenáčů (1973)
- Písně větru z hor (1974)

Fešáci:
- Ostrov Fešáků (1975)

Tučňáci:
- Poslední kovboj (1982)
- Rattlesnake Annie & Michal Tucny & Tucnaci & Anka Chrestys &
- Posledni kovboj (1983)
- Stodola Michala Tučného (1984)
- Jak chcete žít bez koní (1985)
- Jak to doopravdy bylo s Babinským (1986)
- Starýho psa novým kouskům nenaučíš (1987)
- Country kolotoč (1988)
- Medicinman (1991)
- Kosmickej vandr (1996)
- Jižanský rok (1994)

- Šťastné staré slunce (1995)

- Master serie
- Michal Tučný
- Michal Tučný & přátelé
- No. 55 - disc 2
- No. 55 - disc 1
- Odjíždím v dál
- Po cestách toulavých (1995)
- Rád se brouzdám rosou
- Snídaně v trávě
- Tam u nebeských bran
- Ve Valdickém lapáku (Live 10.11.'90)
- Fešáci - Ostrov Fešáků

Nejslavnější hity
- Blízko Little Big Hornu
- Červená řeka
- Prodavač
- Báječná ženská
- Pověste ho vejš
- Poslední kovboj
- Všichni jsou už v mexiku
- Tam u nebeských bran

Autor: dedede, vikkka

zdroj Osobnosti,cz

11. března 2015 • 12:00

Před 20 lety podlehl Michal Tučný (†48) rakovině: Dříve statný chlap měl na sklonku života jen 60 kilo...

Michal Tučný
Michal Tučný (Foto ara)
 

 
 
 

Býval samá legrace a vydržel tak až do hořkého konce. Král české country Michal Tučný (†48), od jehož smrti včera uplynulo 20 let, prodělal bezpočet operací, ale před fanoušky byl pořád samý šprým a písnička.

 

Zpěvák měl vážné zdravotní problémy a skoro každý rok musel pod kudlu. „Táta už měl břicho samou jizvu, proto taky nosil lacláče,“ prozradila dcera legendárního muzikanta Michaela Tučná (41).

Všichni znali Michala jako kulaťoučkého sympaťáka. Před smrtí v roce 1995 měl ale sotva 60 kilo. Rakovina vykonala své. Napřed zasáhla játra, pak slinivku. Byl konec nadějím. Poslední kovboj odešel na věčnost, ale jeho hity žijí dál. A Michalovi přátelé a kolegové je zazpívají na počest zesnulého v pražské Lucerně 16. dubna. Bylo sice tradicí pořádat Stodolu Michala Tučného v jihočeských Hošticích u Volyně, kam každoročně jezdily desetitíce návštěvníků. Při příležitosti 20. výročí Michalovy smrti se ale Ondřej Hejma (64), Richard Tesařík (69) , Wabi Daněk (68), Míša Tučná a další rozhodli tradici změnit a upořádat koncert v Mekce všech českých zpěváků .

Tučného největší hity
Blízko Little Big Hornu
Prodavač
Báječná ženská
Poslední kovboj
Všichni jsou už v Mexiku
Tam u nebeských bran

 autor höh

zdroj Aha,cz

Dcera Michala Tučného Michaela s maminkou Martou

Dcera Michala Tučného Michaela s maminkou Martou Herminapress

Vzpomínalo se na country legendu Michala Tučného (✝48): Takhle teď vypadá jeho manželka a dcera

7. dubna 2017 5:55

Rodina legendárního country zpěváka Michala Tučného (✝48) uspořádala k jeho nedožitým sedmdesátým narozeninám galakoncert v pražské Lucerně.

Zaplněným sálem se tři hodiny linuly písně country mistra v podání celé řady známých zpěváků a muzikantů. Na svého manžela zavzpomínala Marta Novotná-Tučná i jeho dcera Michaela Tučná a další členové rodiny.

„Je to takový smutně veselý večer. S Michalem jsme byli přes dvacet let a byly to dobré roky. Zůstala po něm ta jeho muzika a pořád ji ráda poslouchám. Díky za tenhle večer všem jeho kamarádům, kteří sem přišli zahrát a zazpívat, i fanouškům v hledišti. Je vidět, že sice před lety odešel, ale zůstal přesto s námi,“ nechala se slyšet žena slavného muzikanta.

Ze známých interpretů si nesmrtelné hitovky zazpívali Tomáš Trapl (53), Honza Vyčítal (75), skupina Tučňáci, Aleš Háma (43), Tomáš Klus (30) a královna country Věra Martinová (57).

„My jsme nikdy nebyli konkurenty, o to vůbec nešlo. Naopak byli jsme velcí přátelé a nazpívali spolu pár velice povedených duetů. Je velká škoda, že Michal předčasně odešel, teď tu mohl s námi slavit své jubileum. Není tu, ale je v tom našem muzikantském nebi a snad se na nás dívá a je mu při pohledu na nadupanou Lucernu a zpívající diváky dobře,“ řekla Martinová. 

Anna Veškrnová , Super.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář