Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chuck Connors

Chuck Connors,*10.4.1921 - 10.111992 - americký herec

 

 

Chuck Connors rodným menom Kevin Joseph Aloysius Connors, americký herec, profesionálny hráč basketbalu a baseballu sa narodil 10 apríla 1921 v Brookline, New York, zomrel 10 novembra 1992 v Los Angeles v Kalifornii na rakovinu pľúc.Preslávil sa hlavne westernovým seriálom v 50.rokoch vysielanom televíziou ABC „The Rifleman „ (1958-1963). Jeho rodičia Allan a Marcella (rod.Lundrigan) Connors boli prisťahovalci z britského domínia Newfoundlandu. Otec bol prístavným robotníkom, matka ženou v domácnosti. Rodina bola religiózna a mladý Connors pravidelne miništroval v katolíckom kostole Basilica of Our Lady of Perpetual Help v Sunset Parku v Brooklyne. Študovať začal ako štipendista (za šport) na Adelphi Academy, neskôr na Catholic college, Seton Hall University v South Orange, New Jersey. V roku 1942 nastúpil do armády do pevnosti Fort Knox v Kentucky, neskôr ako tankový inštruktor pracoval v Camp Campbell, Kentucky a vo West Pointe, New York.Po ukončení činnosti v armáde v roku 1946 začal hrať basketbal v najvyššej súťaži NBA za Boston Celtics a baseball v nejvyššej profesionálnej baseballovej lige v severnej Amerike - Major League Baseball (MLB) za Brooklyn Dodgers do roku 1949. Chicago Cubs v r. 1951, Los Angeles Angels a Chicago Bears v r.1952.Patril medzi 12 hráčov v USA ktorým sa podarilo hrať v 2 najvyšších súťažiach.V roku 1953 sa rozhodol ukončiť profesionálnu karéru športovca a dal sa na herectvo.Zúčastnil sa castingu MGM v Hollywoode a získal úlohu policajta vo filme “Pat and Mike“ ,kde hraje po boku Katherine Heoburn,Specer Tracyho a Charlesa Bronsona.V roku 1953 si zahral vo vojnovej komédii“ South Sea Woman“ s Burtom Lancasterom , ale skutočnou hviezdou sa stal až vo filme „Old Yeller“( Ryšavec) v roku 1957 v úlohe p.Sandersona.Ešte v tom istom roku si zahral vo westerne „The Hired Gun“.V roku 1958 hraje s Chaltonom Hestonom a Gregory Peckom vo filmoch „ The Big Country“ – Veľká zem a „Soylent Green“ v roku (1973)Hraje aj v TV seriáloch „Adventures of Superman“a „The Millionaire“,“ Branded“(1965-1966), „Cowboy in Africa,“(1967-1968),“ Thrill Seekers „(1973-1974),“Roots“(1977),“ The Yellow Rose“(1983),“ Spenser: For Hire“(1987),“ Werewolf“(1988). V roku 1991 bol uvedený do Western Performers Hall of Fame v National Cowboy & Western Heritage Museum v Oklahoma City.Bol aj politicky aktívny za Republikánsku stranu v kampani prezidenta Nixona a členom viacerých vládnych delegácií do Moskvy.Stretol sa aj s Leonidom Brežnevom ktorý v ňom spoznal westernového hrdinu zo seriálu „Rifleman“ ktorý premietala aj televízia v Sovietskom svaze.


Stručná filmografia:

The Gambler Returns: Luck of the Draw (1991)
Salmonberries (1991)
Sakura Killers (1987)
Werewolf (1987)
Terror Squad (1987)
Airplane II: The Sequel (1982)
Tourist Trap (1979)
Roots (1977)
Soylent Green (1973)
The Horror at 37,000 Fett (1973)
Support Your Local Gunfighter (1971)
Cowboy in Africa (1967)
Go Kill Everybody and Come Back Alone (1968)
Dark Shadows (1966)
Ride Beyond Vengeance (1966)
Move Over, Darling (1963)
Flipper (1963)
Geronimo (1962)
The Big Country (1958)
Old Yeller (1957)
Good morning miss Dove (1955)
South Sea Woman (1953)
Pat and Mike (1952)
The Mad Bomber (1973)

Štefan Rencz

Autor: cicis
zdroj FDb,cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář